Amendă de zeci de mii de lei pentru o firmă a statului, după poluarea masivă de pe râul Bistriţa. Sunt încă restricții pentru folosirea apei

Amendă de zeci de mii de lei pentru o firmă a statului, după poluarea masivă de pe râul Bistriţa. Sunt încă restricții pentru folosirea apei
Publicat: 15/05/2023, 16:14

Societatea de conservare li închidere a minelor, unitate aflată în coordonarea ministrului Economiei, S.C. Conversmin S.A., a primit o amendă de 90.000 lei de autorități pentru lipsa măsurilor de asigurare a fostei platforme miniere de unde s-au evacuat apele care au produs poluarea masivă a râului Bistrița, începând de sâmbătă. Responsabilii au prelevat probe, iar duminică a fost emis un mesaj Ro-Alert, încă în vigoare, cu restricții de folosire a acestei surse, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române”.

Apa râului Bistrița avea o culoare cărămizie, după cum a anunțat sâmbătă seara un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, din zona Broșteni, iar analizele făcute în scurt timp au arătat o poluare masivă. „În urma efectuării buletinelor de analiză, se constată faptul ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depășiri mari la indicatori față de limitele prevăzute în HG 352/2005”, au anunțat, duminică, oficialii de la Apele Române.

Concentrațiile mari de metale determinate în apele de mină, cât și debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistrița, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluența de apele de mină.

Contactați de Gândul, reprezentanții Apelor Romane au transmis că, pentru moment, nivelul poluării nu reprezintă deocamdată un pericol pentru vegetație, faună și oameni. „Situația este monitorizată încă de azi-noapte de specialiștii de la Apele Române Suceava și Neamț și se fac verificări pentru aplicarea de sancțiuni celor responsabili. Unda de poluare se propagă pe raza județelor Suceava și Neamț, iar nivelul debitului râului Bistrița asigură diluția. „Au fost anunțați reprezentanții Hidroelectrica pentru a prelua o parte din debit și în Izvorul Muntelui (Barajul Bicaz, Hidroelectrica)”, au precizat oficialii.

Totuși, populaţia din comunele nemţene Borca, Fărcaşa şi Poiana Teiului a fost avertizată, duminică, prin RO-ALERT să nu folosească apa din râul Bistriţa pentru adăpatul animalelor şi să evite consumul de pește din râu.

Așa cum precizaseră reprezentanții Apelelor Române, a fost identificat și amendat deținătorul platformei. „În cadrul ședinței CJSU din Suceava, s-a decis sancționarea contravențională a Conversmin S.A. (deținătorul platformei miniere) cu 90.000 lei (40.000- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, 50.000 lei – Garda de Mediu Suceava), la care se adaugă și costurile totale de monitorizare a calității apelor pe toată durata fenomenului. De asemenea, s-a propus, ca soluție temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile, cu o capacitate de 5000 de litri, pentru preluarea deversărilor și decantarea pe cât posibil a apelor de mină”, au tramsmis oficialii instituției.

Când va reveni situația la normal?

Datele de luni ale specialiștilor arată că debitul de ape poluate evacuate a scăzut semnificativ (de la 40 l/s cât era inițial la 10-15 l/s), culoarea râului Bistriţa se apropie de normal. Unda de poluare s-a dispersat la o distanță de 7 km de punctul de poluare, pe teritoriul județului Neamț.

În punctul de preluare la acumularea Izvorul Muntelui (aparținând S.C. Hidroelectrica S.A.) apa se încadrează în limitele normale de calitate.

„Conform ultimelor analize efectuate de specialiștii noștri de la Apele Române (din Suceava și Neamț)- Administrația Bazinală de Apă Siret – Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava și Neamț-, calitatea apei râului Bistriţa se încadrează în clasa a IV-a de calitate pe teritoriul județului Suceava (față de clasă a V-a cât era ieri). Înainte de poluare, cursul de apă se încadra în clasa a III-a de calitate. În continuare, se mențin ușoare depășiri la indicatorul de calitate (Fier)”, spun oficialii Apelor Române.

Potrivit specialiștilor, unda de poluare s-a propagat începând de sâmbătă noaptea pe distanța de 30 de km pe raza județelor Suceava și Neamț, dar pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Timp de trei zile, echipele de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț au monitorizat în teren poluarea (evoluția și propagarea) fiind prelevate probe de apă din mai multe puncte. Conform rezultatelor de la analize, cele mai mari depășiri ale indicatorilor de calitate s-au înregistrat la „fier” și „materii în suspensie” în data de 14 mai, la o distanță de 700 de metri în aval de sursa de poluare.

„În continuare, se mențin restricțiile de folosire a apei din sursa de apă de suprafață (pentru animale, pescuit, alte activități) până la normalizarea situației. Specialiștii noștri de la Administrația Bazinală de Apă Siret- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava și Neamț continuă monitorizarea fenomenului. Din estimările noastre, situația va intra în normal în circa două zile”, au spus reprezentanții Apelor Române.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal